Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΘΑΣΟΥ ΣΕ ΚΟΣΜΗΜΑ

Η ΙΩΑΝΝΑ ΣΟΥΦΛΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΘΑΣΟΥ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟ ΧΡΥΣΟ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ, ΑΝ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, ΚΑΝΟΥΝ ΗΔΗ ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΟΙ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΝΑ ΟΡΓΙΑΖΕΙ.

Λευκό μάρμαρο Θάσου, μαύρος χρυσός και διαμάντια, δεμένα σε λιτά, γεωμετρικά σχέδια, είναι τα υλικά που χρησιμοποιεί η σχεδιάστρια κοσμημάτων Ιωάννα Σουφλιά, δημιουργώντας αριστοκρατικά κοσμήματα που έχουν καταφέρει να λάβουν διεθνείς διακρίσεις.

Η σχέση της με το κόσμημα, η οποία δεν άργησε να γίνει προσωπικό της πάθος, ξεκίνησε από μικρή ηλικία, υποσυνείδητα. Από τότε μέχρι και σήμερα, έχει έντονα χαραγμένη στο μυαλό της την εικόνα της μητέρας της να φορά πάντοτε κοσμήματα, να νιώθει «γυμνή» χωρίς αυτά, αφού είχε στην κατοχή της μία πλούσια συλλογή κοσμημάτων, κυρίως χειροποίητων.

ΙΩΑΝΝΑ ΣΟΥΦΛΙΑ

“Όταν αποφάσισα να ξεκινήσω αυτήν την προσπάθεια, δεν υπήρξε κάποια στιγμή που να σκέφτηκα ότι το brand δεν θα είναι σε όλες του τις πτυχές ελληνικό”

“Είχα θαυμασμό για το μικρό αυτό αντικείμενο που λέγεται κόσμημα και τη σχέση της γυναίκας μαζί του. Αυτό που πάντα με γοήτευε, ήταν η εικόνα του ανθρώπινου σώματος στολισμένου με αυτά τα μικρής κλίμακας «έργα τέχνης», και ο τρόπος που ασυνείδητα ή συνειδητά αλλάζουν τον τρόπο που νιώθουμε τα χέρια μας, το λαιμό μας, το σώμα μας, φορώντας τα. Σαν να τα  νιώθουμε πιο γοητευτικά’’, αναφέρει όταν μιλά για τα κοσμήματα, τη δύναμή τους και το λόγο που νιώθει αυτή τη φοβερή σύνδεση μαζί τους.

Η Ιωάννα, παρά την καλλιτεχνική της φύση, δεν ονειρευόταν από παιδί να γίνει σχεδιάστρια κοσμημάτων. Είχαν περάσει πολλά και διαφορετικής φύσεως επαγγέλματα από το μυαλό της, όπως η  φωτογραφία.  Κι ενώ η τέχνη του κοσμήματος τη συγκινούσε, τελικά, αποφάσισε να σπουδάσει στη Νομική Αθηνών, καθώς όπως υποστηρίζει, ήταν μια απόφαση βασισμένη στη λογική.

Ήταν ίσως μια βεβιασμένη κίνηση ενός ανθρώπου που καλείται σε νεαρή ηλικία να επιλέξει για το υπόλοιπο της ζωής του“. Στην πορεία όμως όλα οδήγησαν στο να ανακαλύψει το πραγματικό πάθος της και τελικά, να το κυνηγήσει.

Παράλληλα με τη Νομική, άρχισα να φοιτώ στη μοναδική σχολή κοσμήματος στην Αθήνα, το ΙΕΚ Mokume. Εκεί εκπαιδεύτηκα τεχνικά και ανακάλυψα την ομορφιά του χειροποίητου κοσμήματος, τη σχέση των χεριών του δημιουργού με το υλικό. Η συνέχεια έγινε στο πανεπιστήμιο Central Saint Martins του Λονδίνου, όπου ολοκλήρωσα με First Class Honors το Bachelor στον «Σχεδιασμό Κοσμήματος»’’.

 

Ακολούθησε μία σειρά από διακρίσεις και επιτυχίες στο εξωτερικό. Κατόρθωσε να πάρει τη δεύτερη θέση στα βρετανικά βραβεία «British Art Medal Society» και στο διαγωνισμό που έκανε το Central Saint Martins με γνωστή εταιρεία κοσμημάτων. Η συνεργασία της με τον σχεδιαστή ρούχων Jean-Pierre Braganza στο Fashion Week του Λονδίνου και η συμμετοχή της σε έκθεση του Goldsmiths Hall του Λονδίνου όπου επιλέχθηκε ανάμεσα σε νέους σχεδιαστές από τη Μεγάλη Βρετανία, είναι μόνο μερικές από τις σημαντικές στιγμές της.

Αν και η ίδια δεν μπορεί να ξεχωρίσει την πιο σημαντική στιγμή της καριέρας της μέχρι τώρα, θεωρεί ότι η συμμετοχή της στην έκθεση Couture στο Las Vegas, ήταν μια από τις πιο κομβικές στην πορεία της. “Η δυνατότητα να συμμετέχω στην πιο σημαντική έκθεση fine jewelry που υπάρχει αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, είναι ίσως η πιο σημαντική απόφαση για την πορεία μου’’, αναφέρει η ίδια.

Συνάντησα αρκετή δυσπιστία γύρω μου, γεγονός που με οδήγησε να μάθω να δουλεύω το μάρμαρο μόνη μου. Αυτό αποτελεί ένα από τα πιο ικανοποιητικά κομμάτια της δουλειάς μου’’.

 

Η Ιωάννα δεν διάλεξε έναν εύκολο δρόμο στη δημιουργία και στην κατασκευή των κοσμημάτων της, αλλά αυτή η επιλογή έγινε συνειδητά. Το λευκό μάρμαρο Θάσου, το βασικό υλικό που χρησιμοποιεί, είναι αντισυμβατικό, δύσκολο και απαιτητικό στην επεξεργασία του, αλλά ικανοποιεί την επιθυμία της να προκαλεί τον εαυτό της σχεδιαστικά, όπως και την υποσυνείδητη ροπή της προς τα οπτικά ερεθίσματά της ως Ελληνίδα.

Δυσκολίες συνάντησε πολλές. Δεν είναι εύκολο άλλωστε, να είσαι ο πρώτος που προσπαθεί να μετατρέψει ένα υλικό όπως το μάρμαρο σε ραφιναρισμένο κόσμημα, αλλά οι δυσκολίες αυτές ήταν και ο πιο ουσιαστικός λόγος που συνέχισε να προσπαθεί να υλοποιήσει τις ιδέες της.

Η έντονη ανάγκη της να προβάλλει στο εξωτερικό την ιστορία της χώρας μας, ήταν και ο βασικός λόγος που, αν και δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, έχει την έδρα της στην Ελλάδα.

Τα κοσμήματα που δημιουργώ έχουν ελληνική προέλευση, είτε αυτό σημαίνει την έμπνευση που βρίσκεται πίσω από αυτά και τον αέρα που αποπνέουν, είτε το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα, είτε τον τόπο κατασκευής τους. Έτσι και η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στην Ελλάδα’’.

ΙΩΑΝΝΑ ΣΟΥΦΛΙΑ

 

Γιατί όμως η Ιωάννα Σουφλιά είναι Famous For A Reason;

Πέρα από το σημαντικό γεγονός ότι πρωτοπορεί κατασκευάζοντας μοναδικά κοσμήματα από μάρμαρο Θάσου και κάνει το όνομα της Ελλάδας να ακούγεται σε όλο τον κόσμο, είναι και το γεγονός ότι αψήφησε τις πιθανότητες και όλους εκείνους που αντιμετώπιζαν με δυσπιστία το όραμά της και κατάφερε να το κάνει πραγματικότητα.

Πιστεύω πως η δουλειά μου έχει να προσφέρει κάτι φρέσκο και ενδιαφέρον, κάτι που έχει γίνει με πολλή προσπάθεια και δουλειά, και κυρίως με πολλή πίστη σε αυτό που πρεσβεύει, γι’ αυτό και έχει ανταπόκριση’’.

 

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on Twitter

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ CHARLES MILLER
ΠΙΘΑΝΟΝ Ο ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΚΟΥΣΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ EMILE BERLINER
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ.