Η ΦΟΙΤHΤΡΙΑ ΠIΣΩ ΑΠO EΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ SOCIAL NETWORK ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ LIKES, ΔIΝΕΙΣ ΑIΜΑ

 

Η ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΡΙΤΣΑΛΗ ΚΑΙ ΤΟ BLOODE ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Η στιγμή όπου δεν μπορείς να βρεις αίμα για σένα ή για έναν δικό σου άνθρωπο είναι σκληρή. Τόσο σκληρή που είτε σε ακινητοποιεί, είτε σε αφυπνίζει και σε βάζει σε εγρήγορση. Τη Ναταλία την αφύπνισε. Την ενέπνευσε να δημιουργήσει το Bloode, το πρώτο κοινωνικό δίκτυο εθελοντών αιμοδοτών.

ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΡΙΤΣΑΛΗ

«Δε διοργανώσαμε άλλη μία εθελοντική αιμοδοσία. Διοργανώσαμε μία ολόκληρη ψηφιακή κοινότητα εθελοντών αιμοδοτών.»

«Η διαμαρτυρία και η δυσαρέσκεια δεν ήταν η λύση, αλλά η αιτία για να κάνω το όραμα μου πραγματικότητα», θυμάται πως όλα ξεκίνησαν.

Από πού εμπνεύστηκε; Από τη δική της δυσκολία, την ανάγκη για αίμα που είχε ένας δικός της άνθρωπος και η οποία έγινε εφαλτήριο για το Bloode. Μια προσπάθεια σε εντελώς λάθος περιβάλλον, αφού το τοπίο της εθελοντικής αιμοδοσίας στην Ελλάδα είναι προβληματικό με έλλειψη από εθελοντές και κυρίως έλλειψη ενημέρωσης και παιδείας γύρω από την εθελοντική αιμοδοσία.

Από την άλλη, όμως, υπάρχουν και Έλληνες ευαισθητοποιημένοι απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα, οι οποίοι νοιάζονται και ενεργούν, δίνουν το αίμα τους εθελοντικά, αλλά απουσιάζει ένας μηχανισμός που θα τους καθιστούσε πιο δυναμικούς ως κοινότητα. Αυτό ακριβώς το κενό ήρθε να καλύψει το Bloode, να ενώσει δηλαδή όσους λειτουργούν μεμονωμένα και αποσπασματικά και να γεννήσει την πρώτη διαδικτυακή κοινότητα εθελοντών αιμοδοτών της χώρας.

«Δυστυχώς, η χώρα μας έχει πολύ χαμηλά ποσοστά εθελοντικής αιμοδοσίας. Γι’ αυτό όλες οι δράσεις μας στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών.»

Ποιο είναι το ξεχωριστό στοιχείο της συγκεκριμένης κοινότητας; Κάνει πιο εύκολη και άμεση την ανεύρεση εθελοντή αιμοδότη. Οποιοσδήποτε έχει ανάγκη από αίμα, μπορεί να ζητήσει βοήθεια και παροχή μέσα από το Bloode και με αυτόν τον τρόπο να νικήσει αυτές τις δύσκολες στιγμές που μεσολαβούν από την αδράνεια μιας άσχημης είδησης για σένα ή δικό σου άνθρωπο, μέχρι τη δράση για εξεύρεση λύσης. «Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών καλύπτεται από δότες αντικατάστασης, δηλαδή συγγενείς και φίλους του ασθενή», σημειώνει η Ναταλία και υπογραμμίζει την εσωστρέφεια με την οποία αντιμετωπίζουμε ως Έλληνες την αιμοδοσία.

Το Bloode θέλει να αλλάξει και να βγάλει εκτός κάδρου την εσωστρέφεια. Ο εθελοντισμός για αιμοδοσία γίνεται άμεσος και διαδραστικός μέσα από το Bloode.org, στο οποίο δηλώνουν συμμετοχή οι ενδιαφερόμενοι εθελοντές και μπαίνουν σε μια πολύτιμη λίστα άμεσης δράσης, ώστε να μπορέσουν να ειδοποιηθούν αν προκύψει ανάγκη για αίμα. Αυτή η λίστα μεγαλώνει σταθερά και σώζει ζωές. Μαζί με τη λίστα μεγαλώνει και η Ναταλία, από μαθήτρια Λυκείου που είχε την ιδέα, έχει μετατραπεί σε ένα ενήλικο άτομο με ανησυχίες που τις εκφράζει και τις διαχειρίζεται μέσω του Bloode, το οποίο θεωρεί “την ύψιστη μορφή εθελοντισμού. Ο κύριος λόγος για να γίνει κάποιος αιμοδότης είναι η κοινωνική προσφορά”.

«Με κάθε αιμοδοσία μπορεί να σωθούν ακόμα και τρεις ανθρώπινες ζωές

Θα μπορούσε, τότε στη δύσκολη στιγμή, να είχε επιλέξει ένα απλό post στο Facebook, σαν αυτά που βλέπουμε όλοι κατά καιρούς και ζητάνε βοήθεια για αίμα, χτυπώντας επί της ουσίας την πόρτα διαδικτυακών γειτόνων με ελάχιστες από αυτές τις πόρτες να ανοίγουν. Όμως, με την επιλογή και την πρωτοβουλία της Ναταλίας η αιμοδοσία έχει τη δική της social κοινότητα, όπου όλοι όσοι βρίσκονται μέσα σε αυτή έχουν μονίμως ανοιχτή την πόρτα τους και περιμένουν την κλήση για βοήθεια.

Το Bloode, βιώνει ήδη την αναγνώριση και την αγάπη του κόσμου και αυτό είναι μια από τις μεγαλύτερες νίκες του. Από τη μια, τα ξένα μέσα γράφουν ήδη για εκείνο – η αμερικάνικη έκδοση της Huffington Post χαρακτηρίζει το Bloode ως «το startup που φιλοδοξεί να λύσει μια για πάντα το πρόβλημα της αιμοδοσίας στην Ελλάδα»).

Από την άλλη, η ελληνική πλευρά ξεχωρίζει (και βραβεύει) τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Απόδειξη ότι πρόσφατα το Bloode κέρδισε το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας από τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Θέλουμε να σχεδιάσουμε λύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, για συστήματα αιμοδοσίας άλλων χωρών που παρουσιάζουν περισσότερα προβλήματα από την Ελλάδα».

ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΡΙΤΣΑΛΗ

Ο αριθμός αιμοδοτών αυξάνεται συνεχώς και ο εθελοντισμός αιμοδοσίας αποκτά μια ουσιαστική και σύγχρονη μορφή, ακριβώς πάνω στις ανάγκες της εποχής. Το νέο αίμα, μια νεαρή Ελληνίδα, έδειξε το δρόμο ή μάλλον διάλεξε το δρόμο που έπρεπε.

Γιατί η Ναταλία Κρίτσαλη πιστεύει τελικά ότι η ίδια και το Bloode είναι Famous for a Reason;

«To Bloode είναι η πρώτη διαδικτυακή κοινότητα εθελοντών αιμοδοτών που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα και έχει καταφέρει να φέρνει τους Έλληνες πιο κοντά στην ιδέα της αιμοδοσίας. Και μόνο το γεγονός ότι έχουμε ήδη έχουμε σώσει 450 ζωές είναι δυνατό reason.»


Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on Twitter

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ CHARLES MILLER
ΠΙΘΑΝΟΝ Ο ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΚΟΥΣΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ EMILE BERLINER
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ.