ΤΟ ΤΑΤΟΥΑΖ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΧΑΡΑΓΜΕΝΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ

Ο ΤΟΛΗΣ ΤΣΙΑΜΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΑΤΤΟΟ ΑRTISTS KAI O ΛΟΓΟΣ, ΟΠΩΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ TIMING ΚΑΙ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.

Ο Τόλης Τσιάμης είναι ένας καθιερωμένος και επιτυχημένος tattoo artist, με φήμη στο χώρο του, με σεβασμό και αναγνώριση από τους συναδέλφους του. Ο λόγος; Έμαθε αρκετούς από τους tattoo artists ότι το τατουάζ μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από χόμπι. Με αυτή τη φιλοσοφία ξεκίνησε το 1992 και με αυτή πορεύτηκε, δείχνοντας το δρόμο και στους υπόλοιπους.

Σε ένα περίεργο timing για το χώρο, γεμάτο από δυσκολίες και εμπόδια. Το τατουάζ εκείνη την εποχή στην Ελλάδα δεν ήταν κάτι το δημιουργικό.

“Αντιγραφείς ήμασταν, που βάζαμε χρώματα πάνω στο δέρμα των ανθρώπων” θυμάται ο Τσιάμης από εκείνες τις μέρες του 1992, τις πρώτες του ως “τατουατζής” όπως έλεγαν με περιφρόνηση ακόμα και οι δικοί του άνθρωποι.

ΤΟΛΗΣ ΤΣΙΑΜΗΣ

“Προσπαθώ να κάνω καλά την δουλειά μου. Να σέβομαι τον πελάτη και τον εαυτό μου και κάνω το κάθε τατού όσο πιο καλά μπορώ”

“Στην αρχή ήταν μια πολύ δύσκολη εποχή για τον χώρο, αφού είχαν μόνο ανθρώπους εθισμένους στα ναρκωτικά, φυλακόβιους και ναυτικούς. Δεν τολμούσες να πεις στους γονείς σου ότι θα γίνεις τατουατζής στην Ελλάδα του τότε, μεγαλωμένος σε μια κλασσική, ελληνική οικογένεια”.

Ο Τόλης κατάφερε να ξεπεράσει όλη αυτό το κλίμα που επικρατούσε ενάντια σε αυτό που ήθελε να κάνει. Η λύση ήταν η “αξία”. Έδωσε αξία στο τατουάζ, το πήγε ένα βήμα παραπέρα και αυτό τον ξεχώρισε ανάμεσα στους άλλους και κυρίως τον έκανε αποδεκτό. “Το 1999, όταν άνοιξα το μαγαζί μου στην Πατησίων, στην Αθήνα υπήρχαν μόλις 10 tattoo artists. Έτσι, βρεθήκαμε να είμαστε η πρώτη γενιά αυτού του χώρου που έσπασε ένα μονοπώλιο, παρότι δεν ήταν αυτός ο στόχος της. Το κάναμε επειδή το αγαπούσαμε και μας άρεσε” λέει ο ίδιος.

Ο ουσιαστικός λόγος όμως που διαφοροποίησε το ρόλο του Τόλη Τσιάμη μέσα στο χώρο του τατουάζ, είναι η θέληση του για συνεχή εξέλιξη και αναβάθμιση των σχεδίων του. Ο Τσιάμης, σε αντίθεση με άλλους, ταξίδευε συνέχεια, μιλούσε για το τατουάζ, πειραματιζόταν στα σχέδια και ποτέ δεν είπε “αυτό είναι το καλύτερο που μπορώ να κάνω”. Πάντα, δούλευε με στόχο τη βελτίωση και το σχεδιαστικό upgrade των tattoos που έκανε. “Προσπαθώ να κάνω καλά την δουλειά μου. Να σέβομαι τον πελάτη και τον εαυτό μου και κάνω το κάθε τατού όσο πιο καλά μπορώ” είναι η απάντηση του στην ερώτηση “πώς αντιμετωπίζει το κάθε τατουτάζ, τον κάθε πελάτη”.

Η πορεία του Τσιάμη είναι αυτό που στη ζωή συμβαίνει σε κάποιους αν όχι σε όλους τους τολμηρούς. Οι οποίοι παρά τις δυσκολίες ή την κρίση επιμένουν και κυρίως βρίσκουν αυτό που τους εκφράζει. Παρότι για τον Τσιάμη αυτό αρχικά φάνηκε να είναι η Αρχιτεκτονική που σπούδασε, στη συνέχεια αγάπησε το τατουάζ. Πώς; Για ποιο λόγο; “Μου άρεσε να ζωγραφίζω γενικότερα αλλά η θεματολογία των τατουάζ είχε να κάνει με λογότυπα από μπάντες, κάτι το οποίο ήταν κοντά στο τατού. Αυτό που έκανα, με γέμιζε” λέει ο ίδιος, προσπαθώντας να θυμηθεί τ πρώτα του βήματα σε έναν εντελώς διαφορετικό χώρο σε σύγκριση με το χώρο του τατουάζ όπως είναι τώρα.

«Τώρα για να επιβιώσεις πρέπει να εξειδικευτείς. Ο χώρος του τατού έχει προχωρήσει πολύ και έχει υπάρξει μεγάλη εξέλιξη.»

Ο Τόλης Τσιάμης έπεισε τόσο την οικογένεια του όσο και τους συναδέλφους τους. Έδωσε σε όλους λόγους και έκανε τα τατουάζ του επιχειρήματα, για να δείξει την αξία του και κυρίως τον ισχυρό ρόλο του σε ένα χώρο που δημιουργείτο εκείνες τις εποχές. Τώρα, είναι επιτυχημένος, καταξιωμένος. Αποδεκτός. “Πάντα ένας καλός λόγος, ειδικά από κάποιον που θεωρείς ανώτερό σου, είναι κάτι που σε ανεβάζει” είναι το σχόλιο του για όσα καλά λέγονται για εκείνον μέσα στο χώρο.

“Στην αρχή ήταν μια πολύ δύσκολη εποχή για τον χώρο, αφού είχαν μόνο ανθρώπους εθισμένους στα ναρκωτικά, φυλακόβιους και ναυτικούς.”

ΤΟΛΗΣ ΤΣΙΑΜΗΣ

Είναι άλλωστε γεγονός και ξεκάθαρο συμπέρασμα, ύστερα από τη συζήτηση μαζί του, ότι ο Τόλης Τσιάμης έβαλε τη δική του σφραγίδα, το δικό του αποτύπωμα, το δικό του tattoo στο χώρο.

Γιατί όμως ο Τόλης Τσιάμης είναι Famous for a Reason;

Επειδή έβαλε τη δική του σφραγίδα, το δικό του αποτύπωμα, το δικό του tattoo στο χώρο.”Όποιος δουλεύει ανταμείβεται. Αν δουλέψω και δεν έχω κάνει τίποτα, σημαίνει ότι δεν έχω δουλέψει αρκετά. Αν δουλέψω και κάνω περισσότερα πράγματα, τότε σημαίνει ότι δούλεψα σε επαρκές βαθμό. Αλλά δεν σταματάς ποτέ να μαθαίνεις. Μελέτη, σχέδιο, ταξίδια, ίντερνετ. Το τατού δεν σταματάει ποτέ. Είναι η ζωή μου. Και που κοιμάμαι μπορεί να σκέφτομαι αυτό”.

 

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on Twitter

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ CHARLES MILLER
ΠΙΘΑΝΟΝ Ο ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΚΟΥΣΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ EMILE BERLINER
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ.